Com he mencionat a l'anterior publicació al blog durant l'època del franquisme, a Catalunya, es van eliminar gairebé totes les celebracions pròpies de la cultura catalana. La dictadura, va significar la supressió de les llibertats democràtiques amb la repressió de la cultura catalana. El seu caràcter totalitari i els seus objectius unificadors significaren la imposició d'una sola cultura i una sola llengua, la castellana. Tot i així, hi va haver una tradició típicament catalana que sí que va ser acceptada pel règim tot i tractar-se d'una festa popular de casa nostra. Parlo de la festivitat dels Tres Tombs.
La festa popular dels tres tombs consisteix a donar tres voltes amb els cavalls, els carros i altres animals, en el seu moment animals de tir, per l'interior de la població. Per aquest motiu, aquest ritus, festa o tradició també rep altres noms com ara, Passades, Beneïdes i Passant.
Concretament, a la ciutat de Barcelona, als barris on hi havia més tradició sobre aquesta festa popular van ser els barris de Sant Antoni i Sant Andreu de Palomar on encara ,avui dia, la gent acostuma a portar les seves mascotes ,per tal que, aquestes siguin beneïdes per Sant Antoni Abat. Aquesta tradició, com ja he dit abans, va tenir la sort de sobreviure al règim per què era una festa popular que recordava, i avui encara recorda, al temps rurals.
Com a mostra tenim la sorprenent fotografia inferior on s'observa un noi amb barret fort i un cigar a la boca mentre porta el seu cavall a fer les tres voltes amb la intenció de que aquest sigui beneït.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada